• Betalen in termijnen mogelijk
 • Kostenloze toezending
 • Persoonlijke aandacht
webwinkelkeur
9.6
|
452 reviews

Hoe bepaal je jouw ringmaat voor een gouden ring

Home / Hoe bepaal je jouw ringmaat voor een gouden ring
Hoe bepaal je jouw ringmaat voor een gouden ring

Ringmaten vermaken

Het kiezen van de perfecte ring gaat verder dan simpelweg een mooi ontwerp selecteren; het gaat ook om de juiste pasvorm en ringmaat. Of je nu nieuw bent in de wereld van sieraden of gewoon je kennis wilt opfrissen, deze gids zal je door de essentiële elementen van ringmaten en het vermaakproces leiden.

Van Smalle Dames Ringen tot Brede Heren Ringen

Vrouwen en mannen hebben van nature verschillende ringmaten. Voor vrouwen variëren de maten vaak van fijn en delicaat tot gemiddeld, terwijl mannen meestal een bredere ringmaat hebben. Voor dames ligt de ringmaat vaak tussen de 46 en 57 (Europese schaal), terwijl de meeste heren een ring maat tussen de 58 en 68 hebben.

Diameter vs Europese Ringmaten

Het is essentieel om het onderscheid tussen deze twee maten te begrijpen: terwijl de diameter een directe meting van de binnenste afstand van de ring representeert, geeft de Europese ringmaat de omtrek van de binnenkant van de ring weer.

Voor het vaststellen van de persoonlijke ringmaat wordt aangeraden gebruik te maken van een dunne draad of papieren strook, deze rond de vinger te plaatsen, en vervolgens het eindpunt te markeren alvorens de lengte te meten. Dit zal de Europese ring maat aangeven. Ter verificatie van de nauwkeurigheid wordt aanbevolen om een deskundige juwelier te consulteren, aangezien een accurate maat van cruciaal belang is voor zowel comfort als veiligheid.

Verschil ringmaat tussen smalle en brede ringen

Bij het selecteren van gouden ringen is het essentieel om de juiste ringmaat te bepalen, die kan variëren afhankelijk van de breedte van de ring. Des te breder de ring, des te groter de ringmaat (een brede ring gaat minder makkelijk over de knokkel).

Het Vermaken van Ringen

Als een ring niet goed past, kan deze vaak worden vermaakt. Dit proces kan bestaan uit het vergroten of verkleinen van de ring. Bij het vergroten wordt er materiaal toegevoegd of wordt de band uitgerekt, terwijl bij het verkleinen een deel van de band wordt verwijderd en vervolgens opnieuw wordt gesloten.

Beperkingen bij het Vermaken van Ringen

Niet elke ring kan echter naar wens worden vermaakt:

 • Ontwerp: Ringen met een complex patroon of edelstenen rondom kunnen moeilijker te vermaken zijn zonder het ontwerp te verstoren.
 • Materiaal: Sommige metalen, zoals titanium, zijn resistenter tegen vermaak dan bijvoorbeeld goud of zilver.
 • Mate van aanpassing, over het algemeen kunnen ringen met 1-2 maten worden aangepast. Grotere aanpassingen kunnen de structuur van de ring in gevaar brengen.

Het begrijpen van ringmaten en de mogelijkheid tot vermaak is essentieel bij het kiezen of aanpassen van sieraden. Door je bewust te zijn van de maten, conversies en potentiële beperkingen bij vermaak, ben je beter uitgerust om beslissingen te nemen die leiden tot een comfortabele en duurzame ringkeuze.

Methoden voor het Aanpassen van de Ringmaat van een Gouden Ring

Toevoegen of verwijderen van materiaal

 • Vergroten: Een goudsmid kan een sectie van de ring doorsnijden, een stukje goud van overeenkomende kwaliteit en kleur toevoegen en vervolgens de uiteinden weer aan elkaar solderen. Het resultaat is een grotere ringmaat.
 • Verkleinen: Er kunnen een of twee kleine stukjes goud (bekend als 'sizing beads' of 'knuckles') uit de onderkant van de ring worden gesneden en vervolgens worden de uiteinden weer aan elkaar gesoldeerd, wat resulteert in een kleinere ringmaat.

Rekken of comprimeren

 • Vergroten: Het is mogelijk om een ring te vergroten door deze te rekken met behulp van een speciale ringvergroter. Deze methode is geschikt voor kleine aanpassingen en wordt alleen aanbevolen wanneer het vergroten met een kwart tot een halve maat nodig is.
 • Verkleinen: Een ring kan worden verkleind door deze te comprimeren met een hamer op een ringaambeeld. Dit kan echter de dikte van de band beïnvloeden.

Het gebruik van inzetstukken

 • Voor ringen die te groot zijn, kan een juwelier een ringinleg of een verkleinende veer plaatsen. Dit is een stuk metaal dat aan de binnenkant van de ring wordt bevestigd om een strakkere pasvorm te creëren.

Gebruik van solderen

 • Wanneer een ring aanzienlijk moet worden verkleind, kan een stuk van de band worden verwijderd. Vervolgens worden de twee uiteinden zorgvuldig aan elkaar gesoldeerd.

Bij het kiezen van een methode voor het aanpassen van de ringmaat is het essentieel rekening te houden met de specifieke eigenschappen en het ontwerp van de ring. Niet alle methoden zijn geschikt voor elke ring.

Ringmaat tabel

Diameter Europees    
14 mm 44    
14.6 mm 46    
15.3 mm 48    
16 mm 50    
16.5 mm 52    
17.2 mm 54    
17.8 mm 56    
18.5 mm 58    
19 mm 60    
19.8 mm 62    
20.4 mm 64    
      12-09-2023 15:44